Baršunasta (R)evolucija u kvalitetu silikonskih implantata - Perfectus
Polytech

Baršunasta (R)evolucija u kvalitetu silikonskih implantata

Juli 26, 2016 - info_h144926w

Tržište Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu prilično je zasićeno različitim vrstama i kvalitetima silikonskih impantata za povećanje grudi. Niže cijene zahvata uvećanja grudi uvijek znače slabiji kvalitet samih implantata i slabiji kvalitet usluge, što smatramo informacijom od izuzetne važnosti za naše pacijente. Dolaskom kompanije Polytech na ovo tržište, napokon smo dobili jedinstveno i kvalitetno rješenje za vrlo česte kasne komplikacije nakon ovih zahvata. Većina urađenih grudi na operacionom stolu i nedugo nakon operacije izgleda jako lijepo, pa su pacijentice zadovoljne postignutim rezultatom. Implantat vremenom započinje kretanje unutar samog džepa formiranog u dojci tokom operacije, usljed uobičajenih fizičkih aktivnosti (kao što je npr. sport). Pri tome se u velikom broju slučajeva javlja najčešće opisana komplikacija uvećanja grudi – kasni serom kao posljedica kapsularne kontrakcije i pojava duple kapsule.

polytech3

Kontraktura kapsule je upalna reakcija tkiva koje obavija implantat nakon implantacije. Postoje četiri stepena kontrakcije po Baker-u:

  • Ne vidite je i ne osjećate
  • Ne vidite je, ali je malo osjećate
  • Vidite je i osjećate
  • Veoma je vidljiva i jako bolna.

 

Svaki bol u toj regiji je razlog za posjetu ljekaru, kako bi se utvrdilo da li imate kapsularnu kontrakciju ili ne. Komplikacija ne mora biti obostrana, što znači da se može pojaviti samo na jednoj dojci, a najbolje se vidi posmatranjem dojki pri podignutim rukama iznad glave. Kod nekih vrsta implantata kapsularna kontrakcija je toliko izražena da zahtijeva ponovnu operaciju i zamjenu implantata. Najveći problem u ovakvim slučajevima je pojava kapsularne kontrakcije čak i nakon zamjene implantata. U stručnim krugovima i dalje se vode rasprave o tome šta uzrokuje ovu najčešću komplikaciju.

polytech1

Niske cijene operacija  uvećanja grudi su rezultat primjene implantata slabijeg kvaliteta i neadekvatnih tehnika ugradnje, što najčešće dovodi do pomenute komplikacije. Prije odluke o korekciji grudi, jako je važno odabrati iskusnog operatera, a posebno se mora voditi računa o kvalitetu proizvoda sa kojima se radi korekcija. Razlika u cijeni u najvećem broju slučajeva znači razliku u kvalitetu proizvoda,  kao i slabijoj brizi o pacijentu prije, za vrijeme i nakon operacije. Jako je važno da upamtite: ni jedan proizvođač implantata osim Polytech-a ne daje garanciju na pojavu kapsularne kontrakcije!

polytech2

Ova renomirana njemačka kompanija sa linijom MICROTHANE implantata, osim doživotne garancije na rupturu (pucanje implantata) daje i desetogodišnju garanciju na kapsularnu kontrakciju i rotaciju implantata. Ovakve garancije su rezultat brojnih studija koje su sprovedene u Americi i Evropi, a koje su pokazale da je prosječna stopa kontrakcije na poliuretanskim implantatima 1%, dok se kapsularna kontrakcija kod drugih proizvođača prisutnih na našem tržištu kreće od 10-20%. Dr Stevo Martić je nedavno boravio u Češkoj na usavršavanju u primjeni poliuretanskih implantata, te je voljan dalje informacije o tome podijeliti sa vama na konsultacijama. Javite nam se i saznajte više o ovoj tehnologiji, kako biste donijeli što kvalitetniju odluku za vaše zdravlje!

eh

 

Podijelite ovaj članak