Botox - Perfectus

Botox

Botox je preparat čiji je osnovni sastojak clostridium botulinum neurotoksin kompleks – tip A, koji se aplikuje u mišić te dovodi do prekida prenosa impulsa sa nerva na mišić što umanjuje njegovu  aktivnost ili je  u potpunosti paralizuje. 

Osim široke primjene u neurologiji , oftalmologiji mi ga uglavmo, koristimo za korekciju bora lica, te prekomjernog znojenja pazušnih jama, dlanova, tabana. Kod osoba sa hiperaktivnošću mišića čela, korjena nosa te periorbitalne regije primjena botoxa daje odlične rezultate.

Aplikacijom botoxa u navedenim regijama dolazi do smanjenja hiperaktivnosti adekvatnih mišića, što dovodi do smanjenja bora te ima i preventivni efekat. U zavisnosti od lokalnog nalaza aplikuje se odgovarajuća doza kako bi se postigao najbolji  rezultat. Obzirom da je dejstvo botoxa privremeno (3-6 mjeseci), vrlo često kombinujemo i druge metode (fileri, mezoniti, PRP) kako bi efekat bio dugotrajniji a primjena botoxa u budućnosti što manja.

Naš cilj aplikacije botoxa nije potpuna paraliza tretiranih mišića, koja dovodi do neprirodnog izgleda, već smanjenje hiperaktivnosti mišića koje se kod žena najčešće ogleda u podizanju vanjskih uglova obrva. Odnosno mimika je dijelom očuvana a time i prirodniji izgled uz smanjenje ili potpunu eliminaciju bora.

Kada je u pitanju regija lica u zavisnosti od lokalnog nalaza odnosno izražene hiperaktivnosti mišića mi koristimoi Botox kompasnije Allergan ili Dysport. Kada je u pitanju korekcija prekomjernog znojenja isključivo koristimo Dysport, a efekat se ogleda u potpunom prestanku pojave znoja tretirane regije koja traje oko 9-12 mjeseci.

Obzirom da se prije tretmana nanosi specijalni anestetik u obliku gela, tretman je gotovo bezbolan i bez vidljivih tragova rada. Efekat terapije se počinje primjećivati već par dana nakon aplikacije a pravo dejstvo nastaje dvije nedjelje nakon tretmana.

Primjena botoxa ipak daje najbolje rezultate kada se koristi umjereno i u kombinaciji sa filerom, mezonitima, sopstvenom plazmom obogaćenom trombocitima (faktorima rasta).

eh