CPL epilacija - Perfectus

CPL epilacija

Neželjene dlake na licu i tijelu oduvijek su predstavljale veliki estetski pa čak i psihosocijalni problem. Njegovana koža bez dlaka san je gotovo svake žene i sve većeg broja muškaraca. Do danas je razvijeno više metoda za trajno uklanjanjanje neželjenih dlačica. Metod lasera je najpoznatiji i dugo je bio preferiran u javnosti, a diodni laser trenutno nastoji da demonstrira svoju efikasnost.

Danas, multispektarna, intenzivna svjetlost (lampe) su dokazane kao najefikasnije sredstvo za dugotrajno uklanjanje dlaka. Dok klasične metode rješavaju problem kratkoročno, CPL tehnologija nova je i bezbolna metoda trajnog uklanjanja dlačica. Ubraja se u metode fotoepilacije, tj. uklanjanja dlačica pomoću svjetlosne energije. Naime, dokazano je da mnogo veću energiju koju emituje ovaj uređaj absorbuje folikul dlake nego epiderm. Ovo nagomilavanje energije u matriksu dlake postepeno uništava ćelije koje su zadužene za produkciju dlake bez uticaja na pigmentaciju ili stvaranja plikova po koži. Nasuprot laseru,

CPL metod koristi energiju ravnomjerno raspoređenu na području od 7 cm2 i dostiže kontrolisan rast temperature od samo 70◦c (laser do 700◦c) što je čak i više nego dovoljno da selektivno razbije proteine koje stvara korjen dlake i susjedni krvni sudovi bez ošteženje kože. Sa CPL (kontrolisana pulsna svjetlost) tehnologijom kao danas najsavremenijom, sistem je u mogućnosti da isporuči kontrolisanu energiju kroz puls, bez njenog nepotrebnog gubitka, ili nekontrolisane koncentracije kao u klasičnim sistemima.

Klasični sistem (IPL) zbog ograničenja klasične elektro opreme , isporučuje energiju velike snage, sa velikim rasipanjem i gubitkom energije, što čini sistem manje efikasnim jer ograničava koristan spektar efektivne energije. Tretman je potpuno bezbolan, uz malo peckanje, zahvaljujući sistemu aktivnog hlađenja koje posjeduje ovaj uređaj. Aparat posjeduje program za prilagođavanje tipu kože i boji dlake, što ga čini sigurnim za upotrebu.

Pošto postoje tri faze rasta dlake (anagena, katagena i telogena), u anagenoj fazi dlaka raste, te se samo u ovoj fazi dlaka može uništiti, za trajno uklanjanje obično je potrebno između četiri i deset tretmana. Kod lica, leđa i grudi prosječan broj tretmana je 5 do 6 kako bi se uklonila većina dlaka. Na rukama, pazuhu, bikini zoni i nogama prosječno je potrebno 4 do 5 tretmana. Kod hormonalnih poremećaja nadbubrežne žlijezde i jajnika (policistični jajnici), uslijed hormonalne neravnoteže broj tretmana je povećan.

Dlake se ne mogu u potpunosti ukloniti, nego se radi o trajnom smanjivanju broja dlaka. Prilikom tretmana se mogu uništiti samo zrele i crne dlake, dok se svijetle i sive dlake ne mogu uništiti. Uništene dlake se više nikad ne vraćaju. Dlake koje izrastu nakon tretmana su isključivo nezrele dlake koje se nisu mogle uništiti tokom tretmana. Te dlake tokom života dozrijevaju pod uticajem hormona i drugih faktora: genetika, ishrana, životne navike…

Uništenjem tih preostalih nezrelih dlaka kada postanu zrele, možemo govoriti o potpunom i trajnom uklanjanju dlaka. Koža nakon tretmana postaje nježna i glatka, nema uraslih dlačica, što je inače čest slučaj kod većine klasičnih depilacija. Brijanje ne povećava ukupan broj dlaka nego jača dlake i potiče njihovo sazrijevanje. 10 do 30 dana nakon tretmana dlake počinju same ispadati.

eh