Kavitacija - Perfectus

Kavitacija

Tretman ultrakavitacije namijenjen je preoblikovanju tijela, mršavljenju i eliminisanju celulita, čak i onog najtvrdokornijeg. Klijenti vole tretman kavitacije  jer su rezultati vidljivi odmah, ali i zbog toga što je vrlo ugodan. Izvodi se tako što se  na kožu  nanosi određena količina specijalnog  gela i ‘glavom’ aparata prelazi po dijelu tijela koji se tretira, što je smirujući i relaksirajući osjećaj.

Energija ultrazvučnog talasa frekvencije od 28KHz i 38Khz se tokom tretmana koncentriše na tačno određenu dubinu u tkivu, što osigurava selektivno razbijanje masnih ćelija  pri čemu površina kože, mišići, krvni sudovi, živci i tetive ostaju netaknute. Nakon zahvata površina kože ostaje neoštećena, nema bolova nakon zahvata, te se stoga pacijent može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Ultrazvučnom kavitacijom se

  • preoblikuju lokalizovane  masnoće (stomak, koljena, bokovi, zadnjica, ruke)
  • smanjuju naslage celulita
  • reaktivira lokalna cirkulacija i ishrana kože
  • poboljšava kvalitet kože i vezivnog potkožnog tkiva.

 

Tretman traje 20-40 minuта, a radi se u razmacima od 7 dana. Broj tretmana je individualan a obično se kreće od 6 do 10. Za održavanje je neophodan jеdan tretman mjеsečnо u naredna 4 mjeseca,  a zatim na 3 mjeseca jedan tretman. Veoma važno je da se kavitacija mora raditi vrlo pažljivo i mora je vršiti stručna osoba, pod kontrolom ljekara,  jer nestručno rukovanje može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Međutim, treba znati da kavitacija nije novina, već jedan od osnovnih fizičkih fenomena na bazi promjene agregatnih stanja fluida. Kada se glavom aparata prelazi preko kože, javlja se faza  ekspanzije zvučnog talasa koji prolazi kroz tkivo i razvija u fluidima efekt kavitacije, tj. počinju se stvarati mjehurići vodene pare, a ne vazduha. U jednom trenutku kompresije mjehurići dostižu  kritičnu vrijednost i pucaju, stvarajući shock-wave udarni efekat.

Ukoliko se taj fenomen dogodi blizu membrane adipocita (masne ćelije) može doći do njenog oštećenja, kada se sadržaj  iz ćelije (mast)  izliva u međućelijski prostor. Oslobođena mast se metaboliše u jetri kao i masnoća koju unosimo hranom. Važno je napomenuti da dio razgrađene masnoće „putuje” kroz organizam u vidu lipoproteina i mora da bude potrošen aerobnom fizičkom aktivnošću; u suprotnom, opet će se nagomilati na drugim dijelovima tijela.

Upravo zbog činjenice da se kavitacijom „razbijene“ masne ćelije iz organizma izlučuju putem limfnog sistema, neophodno je tretman kavitacije odmah kombinovati sa LPG tretmanom koji će pospješiti limfni tok, kao i intenzivnijom fizičkom aktivnošću između tretmana.

Kako bi koža postala zategnutija i kvalitetnija u određenom momentu se uključuju i tretmani tripolarnom radiofrekvencijom, kojima se stimulira produkcija kolegana i elastina, što u potpunosti vodi boljem estetskom rezultatu.

eh