Najčešća pitanja - Perfectus

Najčešća pitanja

  • Da li je nakon uvećanja grudi silikonskim implantatima moguće dojenje, i da li su implantati štetni po zdravlje?

Dojenje je moguće jer se implantat postavlja ispod mliječne žlijezde ili čak ispod mišića. Mliječna žlijezda je netaknuta i kasnije je dostupna svim dijagnostičkim pretragama (samopalpacija, ultrazvuk, mamografija, magnetna rezonanca). Proteze su potpuno neškodljive po zdravlje pacijenta, a ispitivanjem na čak milion žena sa silikonskim implantatima Amerikanci su dokazali da je procenat karcinoma dojki značajno niži kod žena sa silikonskim implantatima.

  • Da li je bolno uvećanje usana?

Korekcija veličine usana je potpuno bezbolna procedura. Naime prije zahvata usne se tretiraju specijalnom kremom-anestetikom i hlade kesicama leda tako da se postigne određena neosjetljivost. Neki materijali kojima se koriguje veličina usana u sebi sadrže određeni postotak anestetika, što dodatno obezbjeđuje bezbolnost procedure.

  • Koje materijale koristite za uvećanje usana i popunjavanje dubljih bora?

Danas na tržištu postoji veliki broj kako sintetičkih tako i prirodnim materijala za korekciju veličine i oblika usana, kao i remodeliranje lica. Ipak mi najčešće koristimo potpuno prirodan materijal- Hijaluronsku kiselinu (Teosial, Juvaderm, Restilen..) koji su u potpunosti bezbjedni ali daju kratkotrajnije rezultate (9 do 18 mjeseci), Nakon ovog perioda ugavnom se dodaje 1/3 ranije date količine za postizanje istog rezultata. Ukoliko pacijenti žele dugotrajan efekat prinjenjujemo sintetičke materijale (Aquamid, Metacril…), koji takođe daju odlične rezultate.

  • Da li se nakon liposukcije mogu vratiti masne nakupine, i da li se liposukcija može ponavljati na istoj regiji?

Liposukcija je jako efikasna metoda za uklanjanje lokalnih masnih nakupina-preoblikovanje tijela, čiji je efekat brz i može biti dugotrajan ukoliko se pacijent pridržava datih savjeta. Ukoliko pacijent nakon liposukcije povećava kilažu, na mjestu učinjene intervencije će se gomilati masne nakupine kao i na drugim regijama. Liposukcija se može raditi više puta na istom mjestu.

  • Da li ostaju ožiljci nakon estetske korekcije nosa, i da li se osim estetskog dijela može riješiti i problem sa disanjem u istoj proceduri?

Nakon estetske korekcije nosne piramine nema nikakvih ožiljnih tragova jer se intervencija izvodi kroz nosnice. U nekim slučajevima može zaostati mali poprečni ožiljak na sredini nosne pregrade ukoliko se radi takozvana otvorena rinoplastika. Ako je uzrok otežanog disanja devijacija nosne pregrade, u istom aktu se može korigovati i ovaj problem. Kod nas ovaj dio koriguje spcijalista za uho, grlo i nos, a tek onda estetski hirurg koriguje nosnu piramidu.

  • Kada se najranije može uraditi korekcija klempavih ušiju, a kada estetska korekcija nosa?

Korekcija odstojećih ušnih školjki se može raditi već pred polazak u školu. Do tada je završen njihov potpun razvoj, a sprečava se i pojava određenog psihosocijalnog problema koji djeca mogu imati pri polasku u školu. Estetska korekcija nosne piramide se ne radi prije 18 godine života jer do tog doba traje njen razvoj.

  • Kako se mogu riješiti visećeg donjeg stomaka i velikog broja strija na njemu?

Kada se radi o visećem donjem stomaku metoda izbora je abdominoplatika. Rezom koji se nalazi u skrivenom dijelu stidne regije odstranjuje se višak kože sa lokalnom masnoćom i strijama. U istom aktu se koriguje i dijastaza-razvučenost trbušnog mišića, a liposukcijom se odstrani višak lokalnih masnih nakupina u slabinskim regijama. Sve ovo dovodi do ravnog stomaka bez opuštenosti kože i strija, oblikovanog struka, a ožiljak koji je skriven vremenom postaje nevidljiv.

  • Da li je odstranjenje kože gornjih kapaka koja mi daje umoran izgled bolna procedura i može li štetiti vidu?

Korekcija viška kože gornjih kapaka je jako efikasna i bezbolna procedura. Radi se u lokalnoj anesteziji primjenom radiotalasa ili lasera pa su ožiljci nevidljivi. Obzirom da se kapak sastoji iz više slojeva različitih tkiva u ovoj proceduri se odstranjuje samo koža i eventualno prisutni masni jastučići, tako da se dublje strukture kapka ne diraju, a samim tim nema bojazni za bilo kakvo oštećenje vida. Procedura je naročito efikasna kod pacijenata koji su korigovali dioptriju laserskim putem, a ranije su nosili sočiva ili naočale.

  • Da li je moguće uraditi podebljanje muškog polnog organa?

Korekcija debljine muškog polnog organa je jednostavna i bezbolna procedura koja se izvodi primjenom sintetičkih ili prirodnih materijala. Nakon premazivanja regije specijalnom kremom sa anestetikom u tačno određeni sloj se infiltrira uglavnom sintetički materijal čiji efekat je dugotrajan. Oporavak je kratak, a pacijent se nakon urađene intervencije vraća uobičajenim životnim aktivnostima.

  • Da li se kod nas radi himenoplastika?

Ova intervencija se radi na našim prostorima, a njeno opravdanje je veoma važno kod mladih djevojaka koje su bile žrtve silovanja.

Prevoz do Banje Luke i smještaj

Za sve naše pacijente koji dolaze izvan teritorije grada Banja Luka, odnosno Bosne i Hercegovine, možemo organizirati prevoz do naše klinike.

Takođe, prema potrebama pacijenata, možemo obezbijediti ili rezervisati smještaj za sve vrijeme koje je potrebno za boravak pacijenta i njegovog pratioca (ako je potreban). Smještaj možemo osigurati u hotelima ili objektima privatnog smještaja.

Ukoliko dolazite u Banju Luku avionom, možemo za vas obezbijediti prevoz od banjalučkog aerodroma do naše klinike ili do izabranog smještajnog kapaciteta. Na aerodromu vas može sačekati naš vozač.

auto