Facelifting

Šta je facelifting?

Ovo je jedna od najzahtjevnijih i najtežih hirurških intervencija u oblasti estetske hirurgije, koja, osim što zahtijeva veliko umijeće i iskustvo hirurga, i od pacijenta traži saradnju i strpljenje u fazi oporavka. Svaki čovjek je podložan neminovnom procesu starenja, čiji se prvi znaci uočavaju na licu. Naravno, i vremenski periodi ovih promjena su različiti. Optimalna starosna dob za izvođenje ove intervencije kod najvećeg broja osoba je između 45 i 50 godina.

Među prvim znacima koji ukazuju na početak starenja je i gubitak oštrine linije donje vilice, pojavu podbratka, produbljivanje nazolabijalnih brazdi, pad ugla usana, što licu daje nezadovoljan, tužan izgled. Naboranost i kesice oko očiju, bore na čelu, kao i pad uglova obrva su promjene koje takođe spadaju u znakove starenja i koje se vrlo često rješavaju zajedno sa liftingom lica, ali se mogu izvesti i kao samostalne hirurške intervencije.

Intervencija

Liftingom se zateže koža lica, čela i vrata odstranjivanjem viška kože, te podizanjem mišića lica u prvobitni položaj. Time se postiže prirodan izgled, a efekat podmlađivanja je znatno vidljiviji. Operacija se uglavnom izvodi u opštoj anesteziji, a zahvat traje od 2 do 3 sata. Ožiljci se nalaze u kosmatom dijelu glave, neposredno ispred ušne školjke i iza uha, gdje ponovo prelaze u kosmati dio i nisu uočljivi.

Postoperativni period

Nakon zahvata prisutni su blagi otoci i podlivi koji se povlače 7 do 10 dana od intervencije, uz osjećaj prolazne napetosti i utrnulosti kože lica. Konce vadimo 7. i 14. dan nakon zahvata. Vraćanje normalnim životnim aktivnostima je 2 do 3 nedjelje od operacije. Trajnost liftinga zavisi od kvaliteta kože i potkože i starosne dobi pacijenta, a obično je oko 10 godina i može se ponoviti jedan do dva puta. Boravak u Banjoj Luci je oko 5 dana, a konce može izvaditi i ljekar u mjestu stanovanja.

Svima vama koji u Banjaluku dolazite iz drugih mjesta možemo pomoći oko prevoza sa banjalučkog aerodroma, autobuske ili željezničke stanice do naše klinike. Takođe, svima vama možemo pomoći oko pronalaska udobnog smještaja u Banjaluci, u blizini naše lokacije, ukoliko su očekivanja da će vaš boravak kod nas biti duži od jednog dana.