Uklanjanje ginekomastije

Šta je ginekomastija?

Muške grudi znaju biti jako povećane, što može predstavljeti ozbiljam estetski i psihološki problem. Uvećanje grudi može biti uzrokovano povećanjem žljezdanog tkiva kao rezultat prevage ženskog hormona estrogena kod muškaraca u periodu adolescencije ili povećanjem masnog tkiva. U oba slučaja grudi su povećane i izgledaju kao ženske.

Intervencija

Prije same hirurške intervencije neophodna je detaljna endokrinološka obrada (analiza) pacijenta. Hirurškom korekcijom, bilo da se radi o uklanjanju dijela žlijezde ili aspiraciji masnih nakupina, postiže se izvanredan i trajan estetski rezultat, čime se vraća i izgubljeno samopouzdanje. Operativni zahvat izvodimo u opštoj anesteziji. Rez formiramo oko bradavice, na mjestu gdje njen tamnopigmentirani dio prelazi u normalnu boju kože, tako da je i ožiljak gotovo nevidljiv.

Postoperativni period

U početku postoperativnog perioda prisutan je blagi otok i moguća prolazna neosjetljivost bradavica. Boravak u klinici je 24 časa, nakon čega pacijent odlazi na kućno liječenje, a povratak u normalne životne aktivnosti je 5 do 7 dana od intervencije. Prvih mjesec dana preporučujemo izbjegavanje težih fizičkih aktivnosti, kao i podizanje težeg tereta. Pacijenti koji nisu iz Banje Luke već drugi dan nakon opercije odlaze u mjesto boravka.

Svima vama koji u Banjaluku dolazite iz drugih mjesta možemo pomoći oko prevoza sa banjalučkog aerodroma, autobuske ili željezničke stanice do naše klinike. Takođe, svima vama možemo pomoći oko pronalaska udobnog smještaja u Banjaluci, u blizini naše lokacije, ukoliko su očekivanja da će vaš boravak kod nas biti duži od jednog dana.