Transplantacija kose

Šta je DHI metoda?

DHI metoda (Direct Hair Implantation) je najmanje invanzivna metoda transplantacije kose, a može se raditi kod muškaraca i žena koji imaju problema sa gubitkom kose.

Intervencija

Sa područja na kojem je kosa dovoljno gusta uzimamo pojedinačni flikul dlake i prenosimo u područje gdje kose nema. Iz transplantiranog folikula raste nova dlaka, a nakon presađivanja kose na regiji sa koje su uzeti transplantati ne ostaju vidljivi ožiljci, kao kod nekih drugih oblika presađivanja. Zahvat izvodimo u lokalnoj anesteziji, pa je minimalno invazivan i bolan. Rast kose nakon presađivanja je vidljiv nakon 4 do 6 mjeseci, a presađena kosa nastavlja prirodno rasti do kraja života. Svaku dlaku posebno pripremamo i tretiramo ranije uzetom plazmom pacijenta obogaćenom trombocitima - faktori rasta (PRP). Zatim koristimo anestetik i PRP na mjestu transplantacije. Specijalnim aplikatorima transplantiramo folikule prema određenom rasporedu i smjeru.

Oporavak

Pacijent odmah nakon zahvata odlazi kući sa gazom kojom su pokrivene tretirane regije. Sutradan je prva kontrola, na kojoj se skidaju gaze, pa dalje nije potrebno nikakvo previjanje. Treći dan nakon intervencije pacijent kreće sa pranjem i tretiranjem regija prema uputstvima koje dobije pismenim putem. Transplantirane dlake već nakon dvije nedjelje počinju da odpadaju, a novi rast dlaka se očekuje 4-6 mjeseci nakon zahvata. Pogušćavanje kose je moguće nakon 6 mjeseci od prve transplantacije.

Svima vama koji u Banjaluku dolazite iz drugih mjesta možemo pomoći oko prevoza sa banjalučkog aerodroma, autobuske ili željezničke stanice do naše klinike. Takođe, svima vama možemo pomoći oko pronalaska udobnog smještaja u Banjaluci, u blizini naše lokacije, ukoliko su očekivanja da će vaš boravak kod nas biti duži od jednog dana.