Korekcija nosa

Zašto korekcija nosa?

Nos svojom prominirajućom (dominantnom) lokacijom u centralnom dijelu lica ima izuzetan estetski značaj i kao takav znatno doprinosi skladu lica. Zbog toga mnoge osobe koje nemaju lijep i pravilan nos pate, jer znaju da je taj estetski nedostatak vrlo uočljiv. Kod takvih osoba primjetne su i psihosocijalne smetnje u smislu gubitka samopouzdanja, povlačenja u sebe, pa čak i neispoljavanja nekih ličnih sposobnosti. Nakon uspješne korekcije nosa, vraća im se izgubljeno samopouzdanje, mnogo su komunikativniji, uspješno rješavaju mnoge životne probleme... Zahvatom korigujemo oblik i veličinu nosa, kao i funkcionalni poremećaji disanja.

Intervencija

Estetska korekcija nosa spada u najelegantnije, ali za hirurga svakako najzahtjevnije hirurške zahvate. Dobar uspjeh korekcije ponajviše zavisi od stručnosti i kreativnosti hirurga, ali i od anatomskih karakteristika kože i potkože, načina zarastanja, te reakcije pacijenta na operaciju. Vrlo je značajan i preoperativni dogovor, gdje pacijentu predočavamo realnosti operacije u zavisnosti od njegovih želja.

Takođe je moguća i kompjuterska obrada pacijentove fotografije i prikaz novog izgleda nosa. Operaciju uglavnom radimo u opštoj anesteziji ili, ukoliko korigujemo samo vrh nosa, koristimo lokalnu anesteziju uz intravenoznu sedaciju. Rezom kroz nosnice modeliramo koštani i hrskavičavi dio nosne piramide, tako da ne postoje nikakvi ožiljci u predjelu vanjske strane nosa.

Postoperativni period

Nakon postizanja željene veličine i oblika nosa, u nosnice stavljamo tampone koje vadimo peti dan. Laganu gipsanu ili metalnu masku na nosnoj piramidi skidamo sedmi dan. Neposredno nakon intervencije prisutan je blagi otok i hematomi oko očiju, koji se povlače 7 do 10 dana nakon operacije. Vraćanje u normalne životne i profesionalne aktivnosti je već sedmi dan nakon operacije. U periodu nakon opercije pacijent se mora čuvati udaraca u nos ili bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do povrede nosa. Boravak u Banjoj Luci je 5 do 7 dana od intervencije. Nakon vađenja tampona pacijent već može putovati, a imobilizaciju može skinuti kod svog ljekara.

Svima vama koji u Banjaluku dolazite iz drugih mjesta možemo pomoći oko prevoza sa banjalučkog aerodroma, autobuske ili željezničke stanice do naše klinike. Takođe, svima vama možemo pomoći oko pronalaska udobnog smještaja u Banjaluci, u blizini naše lokacije, ukoliko su očekivanja da će vaš boravak kod nas biti duži od jednog dana.