Fileri nove generacije

Estetska hirurgija – nerealni zahtjevi i očekivanja
08/02/2023
Uvećanje grudi, prvi put u Banjoj Luci
06/03/2023

Fileri nove generacije

Prije dvije godine na najvećem svjetskom skupu stručnjaka iz oblasti estetske medicine u Monte Carlu, prisustvovao sam promociji prvog dvokomponentnog dermalnog filera kompanije Allergan, HArmonyCa. Odmah sam poželio da ga što prije počnem primjenjivati u svojoj praksi. Međutim, sam proces distribucije i nabavke preparata je bio dugotrajan. Krajem prošle godine preparat je registrovan u Srbiji, ali kompanija ne dozvoljava prodaju doktorima bez obavljene edukacije za njegovu primjenu. Iako sa Allerganaom sarađujem gotovo 20 godina i koristim isključivo njihove filere sa velikim iskustvom u primjeni, nisam mogao nabaviti filer bez obavljene edukacije. Jednostavno to je njihov način plasiranja novog proizvoda, bez obzira na iskustvo i dugogodišnju saradnju.

Početkom februara 2023. godine dobio sam zvaničan poziv da prisustvujem Hands on Training-u koji se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a koji vodi regionalni edukator dr Dimitrios Sykianakis. Od tada sam počeo primjenjivati HArmonyCu u zahvatima koje radim.

HArmonyCa je hibridni dermalni filer sastavljen iz dvije aktivne komponente: hijaluronske kiseline (poznati sastojak filera za lice) i kalcijum hidroksiapatita, koji dokazano pomaže u stimulaciji proizvodnje kolagena. Hijaluronska kiselina nije životinjskog porijekla i biorazgradiva je, a kalcijum hidroksiapatit je mineral koji najvećim dijelom gradi strukturu kostiju i koji je takođe biorazgradiv.

Efekat primjene dvokomponentnog filera se zasniva na trenutnom liftingu koji potiče od djelovanja hijaluronske kiseline na nivou dubokog dermisa, te održivog lifting efekta proizvodnjoom novog kolagena pod dejstvom kalcijum hidroksiapatita. Kandidati za tretmane ovim hibridnim filerom su osobe sa naglašenim znacima starenja, kao i osobe kojima je potrebno poboljšati strukturu kože i voluminizaciju mekog tkiva. Filer se ubrizgava u potkožni sloj i koristi se za jagodično-zigomatičnu regiju, regiju ispred uha, te u predjelu ugla donje vilice za postizanje „jawline“ efekta.

Ukoliko je potrebno prethodno konturiranje lica nekim drugim filerom (Voluma, Volux, Volift), tretman HArmoniCa-om radimo mjesec dana nakon primjene drugog filera, uz ponavljanje tretmana nakon 18 mjeseci. Novina je i u pakovanju, jer sada jedna šprica sadrži 1,25 ml. filera.

Proizvod je nov na tržištu, a nadamo se da će, prema očekivanjima, nadmašiti rezultate koje smo do sada imali koristeći Juvederm filere. Očekujemo i povratne informacije od naših pacijenata.

Mr sci med. Martić dr Stevo
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije