Uvećanje grudi, prvi put u Banjoj Luci

Fileri nove generacije
15/02/2023

Uvećanje grudi, prvi put u Banjoj Luci

U periodu od 1996. do 2000. godine u toku mog boravka na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, često sam asistirao starijim kolegama kada su radili estetske operacije u privatnim klinikama. U tom periodu, uz njihovo prisustvo i asistiranje, počeo sam raditi estetske operacije u privatnoj klinici La Brea na Dedinju. Tada te operacije i nisu bile toliko česte. Osjećaj tokom rada estetskih operacija u privatnoj praksi nekako je dosta drugačiji nego u državnim bolnicama. Kao mladi specijalista uvijek sam molio nekog starijeg kolegu da mi asistira, jer sam se tako osjećao sigurnije.

Po povratku u Banju Luku 2001. godine počeo sam da radim u privatnoj Zdravstvenoj ustanovi Deamedica, tada jedinoj koja je imala operacionu salu.

Dobro se sjećam pacijentkinje koja je zakazala konsultaciju za povećanje grudi silikonskim implantima. Na pregledu sam sa jedne strane želio da pacijentkinja stekne povjerenje u mene i da se odluči za korekciju, a sa druge strane sam osjećao nekakav pozitivan strah i u podsvjesti sam priželjkivao da odustane od operacije. Taj strah je proizilazio iz činjenice da više nemam nikoga od kolega koji bi mi mogli pomoći u slučaju bilo kakve dileme, a ostali dio mog tima, iako iskusan u radu u operacionoj sali, nije nikad imao priliku ni gledati takvu estetsku operaciju.

Nakon pregleda pacijentkinja se odlučila za korekciju, a ja sam bio svjestan da operaciju moram uraditi najbolje što znam, kako bi na kraju estetski rezultat bio dobar. To je inače bila i prva operacija uvećanja grudi silikonskim implantima urađena u Banjoj Luci. Na kraju je sve proteklo dobro, pacijentkinja je bila zadovoljna ishodom operacije, što je meni mnogo značilo za sticanje samopouzdanja i želje za daljnjim učenjem i usavršavanjem u svom budućem samostalnom radu.

Mr sci med. Martić dr Stevo
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije