Transplantacija kose – počeci

Promotivne cijene epilacije
10/10/2020
Estetska hirurgija – nerealni zahtjevi i očekivanja
08/02/2023

Transplantacija kose – počeci

Moja lična iskustva u transplantaciji kose počinju još u devedesetim godinama. Naime, tada su u Beogradu postojale samo dvije privatne klinike za estetsku hirurgiju: Mens Sana i Galatea. Mens Sana je jedina u okruženju imala ozbiljan tim doktora i medicinskih sestara koji je obavljao transplantaciju kose.

Metoda se zasnivala u hirurškom uzimanju kožnog stripa širine 2-3 cm sa potiljačne regije. Nakon uzimanja stripa kože, rana se šivala i nije bilo potrebno šišati cijelu glavu, odnosno potiljačnu regiju. Nakon toga, specijalnim nožićima uz pomoć uvećala (čak smo koristili i mikroskope), odvajani su pojedinačni folikuli, ili segment sa 2-3 folikula. Folikuli su slagani u Petrijeve šolje po nekom rasporedu u zavisnosti da li ima više folikula ili su pojedinačni. Za to vrijeme pacijent je bio u sobi za odmor, gdje je uz kafu i ručak čekao nastavak procedure.

proces transplantacije kose
Pogledajte video!

Nakon što su iz stripa izolovani svi folikuli, pristupalo se njihovoj aplikaciji u unaprijed planiranu i označenu prijemnu regiju, koja je ranije anestezirana. Aplikacija folikula je kod pojedinih metoda ostala ista. Većom iglom se pravio ubod, a prilikom vađenja igle specijalnim pincetama se stavljao folikul u nastalu ranu.

U to vrijeme transplantacija kose nije bila česta kao danas, ali moram priznati da se i tada dosta radila. Od tog vremena nastavio sam sa daljim usavršavanjem kako po pitanju tehnika, tako i u nabavci savremene opreme za transplantaciju kose. Danas uglavnom radimo DHI metodu jer smo, iskustveno prateći pacijente, nekako najzadovoljniji postignutim rezultatima tom metodom.

Mr sci med. Martić dr Stevo
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije